Изборът на щори винаги е повече дизайнерско решение отколкото практическо. Все пак щорите са завършекът на стаята и ще определят нейния окончателен облик и стил. Щорите обаче няма да са щори, ако не изпълняват успешно и функцията си на такива.

Особено труден става изборът, ако имаме прозорци или врати с нестандартна форма и размер. Започваме да проучваме кои щори могат да изпълнят това задание.
Напоследък едно от най-предпочитаните решения при такива случаи са щорите Ден и Нощ. Те са един модерен вариант на щори и завеси едновременно. Методът им на работа позволява вие сами да регулирате степента на пропуснатата в помещението светлина, като това не се случва чрез откриване на прозореца и допускане на външна видимост към стаята.

На какъв принцип работят щорите Ден и Нощ?

Технологията на работа на тези щори говори за названието им. Самите щори са наречени така заради ефекта, който се получава при използването им. Ден и нощ щорите се състоят от текстилни платна от ленти, чиято прозрачност е различна. Тези щори най-често работят с руло механизъм. Когато ги „навиваме“, лентите са редуват. Така можем да постигнем положение на „полу-сянка“, изцяло затъмнено помещение или изцяло осветено. Като самите щори не откриват прозореца. Само се редуват прозрачните и непрозрачните ленти. Този момент е особено важен. При обикновените щори прозорецът остава открит, когато щората се вдига. При тези щори това не е така. Видимостта към стаята остава непокътната, прозорецът е покрит. Регулираме пропускането на светлината само с редуването на лентите на щората.

Предимства

Да се спрем на някои от най-силните предимства на щори Ден и Нощ:

Винаги спуснати щори

Щорите са винаги в „спуснато“ положение и пропускането на светлината не се осъществява с откриване на прозореца. Това ни осигурява желаната дискретност и запазване на личното пространство у дома.

Енергийна ефективност

Регулирането на степента на пропусната слънчева светлина означава и запазване на вътрешната температура неповлияна от външната. Така разходите за енергията, изразходена за поддържане на вътрешната температура, ще се спестят до голяма степен.

Антистатични качества

Текстилът, от който се изработват щорите Ден и Нощ, е с антистатични свойства. Това ги прави подходящи за хора с дихателни проблеми, тъй като щорите не задържат прах и влакна.

Избор на цветове

Текстилът на щорите Ден и Нощ може да се избира по желание на клиента. Можете да поръчате щорите си с различни комбинации от цветове на лентите, както и с различна прозрачност.

Лесни за почистване

Всичко, което ще Ви бъде необходимо за почистване на тези щори, е влажна кърпа. А за да си помогнете и направите чистенето още по – лесно, старайте се често да почиствате щорите с прахосмукачка, преди да използвате влажната кърпа.

Заместител на завеси

Щорите ден и нощ отлично могат да заместят завесите в дома Ви. Тези щори покриват отлично прозорците, но в същото време и придават дизайна и елегантността на завесите в стаята. Възможността за избор на материи и цветове прави това още по-постижимо.

Модерно решение

Тези щори са освен практично и функционално решение, един модерен дизайнерски вариант за дома или офиса.
Все повече клиенти избират именно щорите Ден и Нощ заради модерния и стилен външен вид, съчетан с отлични качества и ефективност.