Познатите ни лаптопи на практика са компютри, проектирани и създадени с една единствена цел – преносимост. В българския или популярния английски език може да ги срещнете още под имената „портативен компютър, преносим компютър, мобилен компютър, ноутбук“ и други.

С времето развитието на преносимите компютри беше изнесено от големите компании на преден план, тъй като тези устройства започнаха да се продават все повече и интересът към тях нарастваше буквално с всеки месец, за да достигне сегашното си ниво. С течение на времето пазара се напълни и започнаха да се предлагат употребявани лаптопи както от частни лица, така и такива, които са минали през почистване, диагностика и сервизиране или така нареченото реновиране.

Защо да изберем лаптоп втора употреба?

Причина за набиращата популярност на тези преносими машини е все по-мощният хардуер, който използват, както и характеристики като удобство, лекота, здравина и не на последно място – издръжливост на батерията. Повечето от продаваните на родния пазар лаптопи втора употреба са преминали вече теста на времето и спокойно мое да кажем, че са се доказали.

Хардуер

След като разгледахме доста образци реновирани лаптопи прави добро впечатление, че повечето са с отлични хардуерни параметри. За по-малко от 600 лв може да се сдобиете с мощна машина, на която да разчитате за сериозни професионални задачи. Говорим за процесори като Intel Core i5 и i7 при това 3та и 4та генерация. В много от машините има интегрирани 8 и дори 16 GB DDR3 RAM. Не малко от тях разчитат на пъргав SSD диск.
Типични характеристики на лаптопите са техните LCD, TFT, LED или Touch екрани, оптични устройства, USB, мрежови карти, Bluetooth, 3G, мрежова карта, инфрачервени портове, вградена камера (включително и HD) и много други функционалности.

Качество и материали

Разходихме се до една от фирмите, които предлагат лаптопи втора ръка в София – PCLife. Дори с просто око се забелязва, че повечето предлагани модели са от висок клас. Става въпрос за елитни модели от производствени линии като ProBook на HP, Latitude на Dell, ThinkPad на Lenovo, Celsius от Fujitsu и други. Характерно за изброените модели е добрата инженерна и технологична конструкция, издръжливите материали, перфектно конструирани охлаждания и различни иновации. Всички тези опции трудно ще намерите в потребителските модели лаптопи.

Батерия

Машините с по-мощни батерии са по-предпочитани, защото не се налага непрекъснатото им зареждане. В момента има преносими лаптопи 2-ра употреба, които са способни да издържат 4-5 часа с едно зареждане на батерията при пуснат HD филм и активна Интернет връзка. Това е впечатляващо, тъй като това е почти максималният потенциал на стандартна литиево-йонна батерия, каквато масово се ползваше от индустрията преди броени години. Тоест амортизацията й е минимална.

Операционна система

Повечето съвременни употребявани и реновирани лаптопи се продават без инсталирана операционна система. В момента най-популярните операционни системи за лаптопи са Windows, MacOS & Linux Ubuntu. Във въпросната фирма Интерсервиз-20 срещу много скромно доплащане обаче може да станете собственик на оригинална и лицензирана операционна система Windows, понеже компанията е партньор на Майкрософт по програмата MRR (Microsoft Registered Refurbisher).

Марки

Кои са най-добрите марки употребявани лаптопи?

Най-коректно ще е ако кажем, че няма най-добра или най-качествена марка. Всяка фирма има своите качествени продукти или такива серии с компромисни парамери и качество. Възходи и падения – в един момент компанията „А“ има по-добри продукти от компанията „Б“, но няма вечен първи. Освен това конкуренцията между производителите на лаптопи е толкова голяма, че марката в днешно време почти няма значение, тъй като хардуерните компоненти са почти едни и същи, ако говорим за два лаптопа в един ценови клас. Все пак има нови машини, които са с надути цени, но в днешната пазарна средна тяхната популярност е незначителна. Това е и основната причина много потребители да се интересуват от покупка на реновиран употребяван лаптоп.

Интересува ли ви още нещо за лаптопите? Пишете ни коментари и ще се постараем да отговорим на вашите въпроси.