Бързите темпове на развитието на технологията и мащабното навлизане на новости в компютри и телефони, карат все повече хора, които са се насочили към изработка на сайт, да залагат на адаптивния му дизайн.

Всички помним, че съвсем до неотдавна интернет страниците се отваряха и по тях се работеше под една или друга форма единствено на дисплея на компютъра или лаптопа. Днес обаче мобилните технологии се развиват със свръх бързи темпове и мобилните устройства като смартфони, айподи, айпади и таблети се налагат все повече и повече сред интернет потребителите като по-удобни за сърфиране. Тъй като обаче всички те са с по-специфична резолюция на екрана, дизайнерите изработват мобилни версии на стандартните интернет страници, за да бъдат те еднакво достъпни и през стационарния компютър и през мобилния телефон на потребителя.

Тази версия е олекотен и оптимизиран варант на самия основен сайт, но заради многообразието от модерни мобилни устройства, които притежават своя по-различна и специфична резолюция на екрана, на пазара се наложи и т.нар. адаптивен дизайн, който бързо се наложи къто водещ сред потребители и специалисти дизайнери.

Адаптивният или риспонсив дизайнът има всички необходими функции да бъде адаптивен и то автоматично към всеки възможен вид дисплей, без значение дали става дума за компютърен монитор, лаптоп, таблет, смартфон, айпад или айфон. При този дизайн това става без да има нужда от ръчни настройки, чрез автомативното адаптиране и визуализиране на сайта на различните устройства с еднакво добро качество на резолюцията.

Самата изработка на адаптивен дизайн за вашия сайт или електронен магазин изисква перфектно познаване на материята от дизайнера, така че крайният резултат да е адаптивен, прегледен и атрактивен сайт, чиито специфични елементи и структурата му да се получат еднакво комфортни за ползване от страна на потребителя, без значение дали той оперира от мобилен телефон или настолен компютър.

Дизайнерите правят всичко това чрез специфично и строго определено на всеки етап от изработването на дизайна CSS 3 и HTML 5 уеб програмиране, за да достигнат до оптималния продукт, притежаващ възможно най-виски качества. Чрез така проектирания адаптивен дизайн, сайтът става адаптивен за всички устройства, а големина на шрифт, меню бутони, резолюция и визуализация в него са еднакво добре възпроизвеждане на дисплея на съответното устройство, било то мобилно или не, с по-големи или с по-малки размери на екрана.

Благодарение на този дизайн е възможно и по-важната част от информацията да се визуализира първа на екрана за сметка на по-немаловажната, а всички съставни основни части на интернет страницата се осъразмеряват своевременно напълно автоматично спрямо съответните резолюции на използваните дисплеи.

Всичко гореизброено е съобразено с последните тенденции в графичния и уеб дизайн у нас и по света, и вече е основна съставна част от работата на квалифицираните специалисти. Потребителите като клиенти от своя страна пък залагат вече на избора на адаптивен дизайн, който е универсален и необходим, и се очертава като наистина водеща тенденция.

Затова ако искате конкурентен сайт, той трябва да е адаптивен, за да сте сигурни, че когато потребителите влязат в страницата ви през мобилно устройство, ще я виждат възможно най-добре и прегледно на дисплея си, без значение от какво устройство са влезли в интернет. Иначе е твърде вероятно посетителите да не посетят втори път страницата, а да потърсят сходна, но изработена с адаптивен дизайн, която ще им свърши същата или сходна работа, но ще се отваря добре на техните устройства.

Накрая така изработения адаптивен или риспонсив дизайн, като основен елемент от процеса на изработка на сайт, се тества неколкократно от специалистите, преди уеб дизайнера да реши, че всичко е готово за предаване в перфектен работещ вид на клиента.