Термометърът е много важен инструмент за правилната грижа за растенията – както за тези, които се отглеждат на открито, така и за растенията в оранжерии или отглеждани у дома. С помощта на един цифров термометър със сонда или друг предпочитан модел вие можете да подобрите добивите и печалбата си многократно, затова нека видим кои са най-популярните видове термометри за почва и съответно – кой от тях би ви свършил най-добра работа, съобразно конкретните условия.

Видове термометри за вътрешно отглеждане на растения

Термометър за измерване температурата на почвата

Въпреки че всеки термометър за почва върши реално една и съща работа, различните модели ни дават възможност да се улесним максимално.

Можем да заложим на термометър със сонда, на дистанционен термометър или пък да преценим, че ще ни е по-необходим комбиниран уред, например термометър и влагомер.

Конкретният избор зависи изцяло от индивидуалните условия и личните ви предпочитания. Така например, ако ви е необходим термометър за кокосова почва оранжерия и предпочитате той да стои винаги в земята, за да следите постоянно температурата на почвата, можете да изберете стандартен или дигитален термометър за почва със сонда и да го поставите на място, където да се наблюдава лесно. Така във всеки един момент ще разполагате с нужната информация.

Друг вариант е да изберете някой от моделите дистанционен термометър, който е също много лесен за употреба и също ще ви предложи много удобство и точност при измерване температурата на почвата.

Термометър за въздух

Той също е много важен, защото е необходимо да се знае с точност колко градуса е температурата на местата, където се отглеждат растенията, за да им се осигурят максимално добри условия за растеж. Използвайки данните от вашия термометър за въздух, вие ще знаете дали температурата в парника, или на открито е подходяща за различните дейности, свързани с отглеждането на овошки, зеленчуци, цветя и други култури.

Измерване на рН на почвата и нивата на хранителните вещества

Тези показатели също следва да се следят стриктно. Един добър помощник е уредът rapitest soil tester, който е в състояние да улесни всеки градинар, производител или просто любител-цветар. Той измерва рН на почвата, както и нивата на хранителните вещества, като по този начин ви информира какво още е необходимо за правилното отглеждане на вашите растения. Работата с rapitest е много лесна, като дори не е необходимо да тествате на място, а просто да вземете малка част от пръстта в района, който ви интересува. По този начин можете да проучите плодородието на почвите и тяхното рН, за да разберете в кой район ще е най-добре да засадите вашите растения.