Храната е здраве. Храната е болест. Всичко зависи от нас. Градската легенда „Ти си това, с което се храниш“ е 100% вярна.

Представял съм си общество без лекари, разбирайте без болести, но че този момент ще дойде толкова скоро, не съм мислил. Световната здравна организация обаче е безкомпромисна – препоръчва се дневната норма за прием на натрий да бъде по-малко от 2 грама на ден. Като се знае, че в един грам сол се съдържа 0,4 грама натрий, става ясно, че дневно трябва да се употребява не повече от 5 грама сол. Ни повече, ни по-малко от половин чаена лъжичка сол! И това е ако готвим или солим, не говорим за вложената в готовите продукти сол. Отсега предричам, че за свикналия на солени манджи, колбаси, меса и сирена българин ще настъпят тежки дни, ако реши да се съобразява с новата препоръка. Това означава да пресметнем точното количество сол, което приемаме с хляба, бисквитите, солетите, сиренето и кашкавала, и почти сигурно да преминем на готвене без сол. Или да се откажем от изброените в горното изречение храни, а да солим ястията си минимално.

Да обобщим: българинът приема от 12 до 14 грама сол дневно. Това е една от причините за множеството инфаркти и инсулти, които често са с фатален край. Намаляваме солта под 5 грама на ден и ако няма вредни последствия върху психиката ни, караме така до 95-ата си година. След това леко може да увеличим дозата на солта, но не повече от един грам дневно, значи 5,5 грама.

Като се съобразим с препоръките на учените за намаляването на количеството на употребяваната дневно готварска сол, можем да овкусяваме храната си с балсамов или с обикновен оцет, без да прекаляваме. Естествеността на един продукт е указание, че можем да сменим стереотипа и да получим лесно добри резултати за здравето си.

„Мога ли да отслабна много с помощта на ябълков оцет? Може, ако докато го употребявате, не ядете нищо друго!” – Тази шега е за всички, които приписват свръхестествени свойства на някои храни и подправки. А на любителите на подкиселените салати и ястия пазарът днес предлага изобилие от киселини, които човечеството е изобретило преди векове и от които няма да се откаже, докато се храни.

Още в древния Египет тогавашните красавици използвали оцета като подмладяващо средство – смятали, че изглажда бръчките. При днешните цени на козметичните препарати нищо чудно да се обърнем към евтиния оцет. Има запазени спомени и за други приложения на оцета – като средство против въшки и като противогъбично и противовъзпалително средство.

Но стига за нетрадиционни приложения. Върхът на готварските киселини е балсамовият оцет, който се приготвя чрез сгъстяване и отлежаване в бъчви от специални сортове дървесина. Съзряването продължава три години, а трайността на така произведената течност е от 12 до 50 години. Има и по-евтини имитации, които не издържат много време, но поне носят името. Така че доверявайте се на познати марки или си приготвяйте настойка от винен оцет с различни билки, която е не по-малко вкусна от балсамикото.

На разбралите: Честито! На недоразбралите: Добър апетит ! Да ви е сладко /солено/!